);
Lifestyle

Let op je pensioen, millennial!

Als twintiger of dertiger lijkt het je oude dag vast een ‘ver van je bed show’. Toch is het belangrijk om er nu alvast aan te gaan denken, zeker als het om je pensioen gaat. Die boodschap heeft mr. Hannke Wolff – Rierink, die vorig jaar werd verkozen tot financieel planner van het jaar, voor millennials.

‘Als je vanaf jonge leeftijd heel gedisciplineerd een vast bedrag per maand wegzet, kun je bij wijze van spreken al rond je vijftigste miljonair zijn. Ook als het maar om een paar tientjes gaat, dan heb je als (bijna-) bejaarde toch een mooi bedrag om op je oude dag van te kunnen leven. Indexbeleggen is bijvoorbeeld een goede optie. Jongere mensen hebben een langere beleggingshorizon. Een portefeuille met een hoog risico is dan niet eens nodig.’

Versnipperd pensioen

Het wordt steeds belangrijker om zelf na te denken over de oude dag, zegt Wolff-Rierink. “Jongeren werken steeds vaker ergens tijdelijk of zijn actief als zzp-er. Daardoor ontstaat een versnipperd pensioen en dat schiet niet heel veel op. Zelf sparen is dan veel handiger.” Niet alleen voor je pensioen, ook voor wie een huis wil kopen moet op tijd beginnen met ‘financieel gezond’ worden en blijven.

Drie pijlers pensioen

De pensioengerechtigde leeftijd lijkt niet alleen ver weg voor millennials. Het is ook nog eens ingewikkelde materie. Hoe kun je dit nou makkelijk uitleggen?

Een oude dag voorziening bestaat uit drie pijlers en ziet er uit als volgt:

  1. AOW: wat je opbouwt via je sociale voorzieningen van de overheid. Dit krijg je pas met het behalen van de AOW-gerechtigde leeftijd van de regering maandelijks op je rekening gestort. Die ligt nu op 67 jaar, maar zou in de komende jaren zomaar kunnen stijgen.
  2. Werkgeverspensioen: dit is wat je opbouwt via het loon wat je van je werkgever(s) ontvangt. Echter, de trend is momenteel dat de werkgever steeds meer de handen aftrekt van deze voorziening. Omdat een AOW’tje niet genoeg zal zijn om na je loopbaan van te leven, ligt de nadruk voor de huidige (en toekomstige) werkende generatie op pijler 3.
  3. Zelfvoorziening: dit is wat je naast de eerste en tweede pijler zelf opbouwt. Voor onze ouders en grootouders was dit amper nodig, omdat deze generatie het wel ergens 40 of 50 jaar uit hield om te blijven werken. De pensioenen op de loon lagen ook nog relatief hoger. Ze konden zichzelf goed bedruipen zonder voor hun oude dag te zorgen. Momenteel moet de millennial toch nu al beginnen met pijler 3, om na zijn of haar 67e een onbezorgd leven te leiden.

Pensioen in app

Er zijn millennials die zelf al heel goed voor hun pensioen sparen of beleggen. Bijvoorbeeld via een app of door middel van indexbeleggen. De #1 op dit gebied in Nederland is bijvoorbeeld Meesman. Het geeft jongeren ook nog eens heel veel rust, om op deze manier het pensioen op te bouwen. Dit wordt passief beleggen genoemd. Maandelijks stort je een bedrag, koopt aandelen voor in je portefeuille en verder doen de koersen het werk voor je.

Anderen laten zich graag adviseren door een professional. Ook voor werkgevers kan het interessant zijn om werknemers zelf hun pensioen te laten opbouwen, in plaats van het te storten in een pensioenfonds, zegt Wolff-Rierink.

Niet alleen millennials (geboren tussen 1980 en 2000), maar ook veertigers en vijftigers, zijn te weinig bezig met pensioenopbouw, ziet ze. Het advies is dan ook om je goed te laten adviseren of om je erin te verdiepen, maar in ieder geval niet je kop in het zand te steken.