);
Interieur

Hoe maak je een woning energiezuinig?

Om het milieu een handje te helpen, is het belangrijk dat ook een woning energiezuinig is. Al met kleine aanpassingen bespaar je veel op je energierekening. Hieronder vind je een aantal oplossingen. 

Wat zijn de voordelen van een energiezuinig huis?

Om de volgende 3 onderstaande redenen wil jij ook je huis energiezuinig maken:

  • Het is goed voor het milieu
  • Je bespaart er geld mee. Binnen een aantal jaren heb je je energiezuinige investeringen weer terug verdiend.
  • Je huis krijgt een gunstig energielabel, zodat je het weer makkelijk kan verkopen in de toekomst.

Hoe maak je je huis energiezuinig?

De beste tips om je huis energiezuinig te maken zijn

Zet alle apparaten uit

Waarschijnlijk denk je er niet aan om je computer en televisie niet op stand-by te laten staan, maar dit kan jaarlijks erg veel schelen. Zeker als je dit met meerdere apparaten doet. Zet daarom al je apparaten uit voordat je gaat slapen of de deur uitgaat.

Vervang je oude ketel door een HR-combiketel

Je bespaart zo’n 15-20% op je energierekening door een HR-combiketel. Deze investering is dus zeker de moeite waard.

LED-verlichting

LED verlichting is veel zuiniger dan gloei- of halogeenlampen. Het is maar liefst 80-90% dan de ouderwetse verlichting en relatief simpel om in je woning aan te brengen.

Koop apparaten met energielabel A

Bruingoed- en witgoed apparaten zijn voorzien van een energielabel. Aan dit label is te zien hoe zuinig het apparaat is. Je kan ook veel besparen met een waterbesparende douchekop. Hetzelfde geldt voor je wasmachine, droger en televisie. 

Installeer dubbel glas

Door enkel glas verlies je veel warmte in je woning. Het scheelt dus zeker als je dubbel glas of hoog rendement glas neemt. 

Stop de tocht

Door tocht in huis, moet de verwarming harder werken om het op een prettige temperatuur te houden. In de bouwmarkt koop je tochtstrips en deurdrangers waarmee je de kou buiten houdt. 

Isoleer je huis

Het isoleren van de muur of vloer kun je het beste laten doen door specialisten. Zo weet je zeker dat je huis goed geïsoleerd is en dat je heel erg veel geld gaat besparen. Maar dat kan ook al met een simpele isolatie van het dak. Dit kun je zelf doen voor nog geen honderd euro, maar dit zie je ook zeker terug op je energierekening. 

Als je de smaak te pakken hebt met deze eenvoudige maatregelen, dan kun je denken aan grotere investeringen zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Het is in ieder geval goed om bij het begin te beginnen voor een energiezuinige woning.