);
Interieur

Een brandveilig interieur: zo bereik je dat

Een brand is naast een vliegramp een van de grootste angsten van mensen in Nederland. Hoewel een vliegramp uitermate zeldzaam is en de kans verwaarloosbaar is dat dit jou overkomt is de kans op een woningbrand significant en aanzienlijk. De meeste mensen in Nederland zijn wel voldoende verzekerd. Maar het is natuurlijk een traumatische ervaring en daarbij kunnen er objecten verloren gaan in de brand die je dierbaar zijn en die de verzekeraar onmogelijk kan vervangen. Om al die redenen is het zaak om je te verdiepen in het vakgebied brandveiligheid. In dit artikel geven we je een aantal belangrijke tips om je op weg te helpen.

Kennis bijspijkeren en bewustzijn

Een gewaarschuwd mens telt voor twee gaat het gezegde. En dit gaat zeker op voor brandveiligheid. Veel mensen weten maar bar weinig omtrent dit thema. Om meer kennis te vergaren omtrent dit thema, en daarmee het brandveiligheid bewustzijn te bevorderen is het zaak om hier van tijd tot tijd aandacht aan te besteden. Men kan denken aan een jaarlijkse cursus van een dag bijvoorbeeld. Ook zou het aan te bevelen zijn om zo nu en dan brandveiligheid literatuur tot zich te nemen. Er zijn op het internet vele gratis informatieve artikelen te lezen over hoe je zelf zonder hulp van derden de brandveiligheid van je huis kunt verbeteren. Je leest nu zo een artikel. Er is dus geen excuus, meer leren over brandveiligheid is in principe kosteloos, en kun je gewoon vanuit je luie stoel thuis doen. Ook op YouTube zijn er veel interessante filmpjes te vinden over dit onderwerp.

Brandvertragend impregneren

Voorkomen is beter dan genezen. Nog zo een wijs Nederlands gezegde dat uitermate treffend is met betrekking tot brandveiligheid. Een van de beste brandpreventie methodes is het zogenaamde brandvertragend impregneren. Het houdt in dat je bepaalde kwetsbare onderdelen van je interieur behandelt met een vloeistof die ervoor zorgt dat het betreffende object minder snel in brand zal gaan en wanneer dit onverhoopt toch gebeurt, dat de brand zich minder snel kan verplaatsen. Let wel, je kunt hier niet je interieur brand proof mee maken, dat is een fabel. Maar het kan je wel die extra tijd verschaffen die je nodig hebt om een beginnend brandje nog te blussen voordat het uit de hand loopt. Of jezelf en je naasten in veiligheid te brengen.

Inspectie

Enfin er is dus veel te lezen online over dit vakgebied brandveiligheid. Desalniettemin, is het onwaarschijnlijk dat een leek het uiterste uit de kan, kan halen zelf. Een tweede paar ogen, een second opinion kan daarbij nooit kwaad. Het is daarom te overwegen om een brandbeveiliging professional een inspectie te laten uitvoeren aan je woning. Zo een partij zal dan bijv. ook de brandblussers en de rookmelders controleren en keuren. Na afloop van de inspectie ontvang je vaak ook een rapport, met zaken die jij over het hoofd gezien heb en waar je de komende tijd aan kan gaan werken of meer rekening mee houden. Zo een inspectie kan dus een ideale manier zijn om in korte tijd nog meer te leren over brandveilig wonen.