);
Lifestyle

Heren blijf niet zitten met gehoorklachten, laat je zelf testen

Het kan zorgen voor wat paniek als je merkt dat je minder goed gaat horen. Gedachtes als: ‘Ik word oud’ en ‘Straks loop ik met een groot gehoorapparaat ‘ schieten al snel door je heen. Gelukkig zijn er goede oplossingen voor je, eventuele, gehoorproblemen. Hieronder volgen de stappen die je kunt nemen in je tocht op zoek naar duidelijkheid over je gehoor.

Online hoortest

Je kunt thuis, in je vertrouwde omgeving, een eerste stap zetten om je gehoorproblemen in kaart te brengen. Online kun je meerdere gehoortesten vinden. Je kunt, nadat je de instellingen op je computer goed hebt gezet, zelf op een eenvoudige manier een gehoortest uitvoeren. Je krijgt enkele dagelijkse situaties te zien en te horen op je scherm die gevolgd worden door een vraag. De situaties gaan gepaard met verschillende achtergrondgeluiden. Aan het eind van de test stuur je de resultaten op en als snel krijg je de uitslag van jouw hoortest.

Naar de huisarts, ja of nee:

Als de uitslag goed is, hoef je voorlopig nog even niets te doen. Je kunt de test eventueel later nog eens herhalen. Als uit de uitslag blijkt dat er inderdaad sprake is van een verminderd gehoor, kun je het beste eerst naar de huisarts gaan. Deze kan namelijk controleren of het slechtere horen komt door een teveel aan oorsmeer of een oorontsteking. Dit kan door de huisarts verholpen worden. Eventueel kan de huisarts je nog doorsturen naar een KNO-arts voor verder onderzoek. Als gewenst resultaat uitblijft, dan zul je toch een volgende stap moeten zetten.

Naar de audicien

Voordat je daadwerkelijk een bezoek brengt aan de audicien van je keuze, moet je even nagaan of deze gecertificeerd is. Als dit niet het geval is, is er een kans dat je ziektekostenverzekering de kosten van een eventueel hoorapparaat niet wil vergoeden.
De basis hoorapparaten worden namelijk vrijwel altijd vergoed. Pas als je een hoorapparaat wilt hebben met bepaalde snufjes zul je, afhankelijk van de manier waarop je verzekerd bent, een kleine of grotere eigen bijdrage moeten betalen.
De gediplomeerde medewerkers zullen een of meerdere testen doen en aan de hand van de uitslag daarvan met je bespreken of je een gehoorapparaat nodig hebt. Ook zullen zij je een goed advies geven over de soorten gehoorapparaten die er zijn en waar jij je goed bij voelt. De hoorapparaten van nu zijn erg klein en gebruiksvriendelijk, dus hoogstwaarschijnlijk zul je blij zijn als je er een of wellicht twee hebt!
Een gratis online hoortest doen? Klik dan hier.