);
Automotive

Na een ongeluk kun jezelf bevrijden met hydraulic ram

Hydraulisch gereedschap, wat is dat nou precies? En waar gebruik je het voor? In dit artikel gaan we proberen om dat duidelijk uit te leggen. Hydraulisch gereedschap is gereedschap die je gebruikt bij een klus waar je veel kracht voor nodig hebt. Het werkt als volgt: in het gereedschap zit een vloeistof, meestal is dat hydraulische olie, die onder druk staat. De vloeistof heeft niet de eigenschap om samen te drukken. Als je de vloeistof door de kleine ruimte van een stuk gereedschap laat gaan, ontstaat er een grote (hydraulische) kracht die je met een soort pomp in het systeem van het stuk gereedschap pompt. Hierdoor gaat je werk een stuk gemakkelijker. Eigenlijk een soort natuurlijke krachtbron.

Voordelen van hydraulisch gereedschap

Ik hoor je in eerste instantie denken: waarom zou ik hydraulisch gereedschap gebruiken, als dingen ook elektrisch kunnen? Toch kun je beter niet kiezen voor het gemak van elektrisch gereedschap. Hieronder leggen we uit waarom:

  • Een hydraulisch systeem is kleiner en heeft meer vermogen dan een elektrisch systeem.
  • Een hydraulisch systeem is nauwkeuriger en wordt beter bediend en gecontroleerd dan een elektrisch systeem.
  • Waar je elektrisch gereedschap op een gegeven moment moet worden opgeladen, is een hydraulisch stuk gereedschap nooit op. Je kan het dus altijd gebruiken.

Hydraulic ram

Een hydraulic ram, of in het Nederlands: een hydraulische ram, is een cilinder die in één rechte lijn werkt op hydraulische kracht. De kracht die dit hydraulisch stuk gereedschap geeft is drukkracht; voor trekkracht is het gereedschap niet gemaakt. Met een hydraulic ram druk je onderdelen uit elkaar, bijvoorbeeld om iemand te bevrijden die klem zit.
De hydraulische ram kan uit één cilinder bestaan, maar ook uit meerdere cilinders. Sommige rammen zijn gebouwd als een telescoop, zodat de werkende lengte groter gemaakt kan worden.

Waar gebruik je hydraulische kracht voor?

  • Hydraulisch gereedschap wordt vaak gebruikt als reddingsgereedschap bij de brandweer.
  • Maar het wordt ook vaak gebruikt in de algemene industrie en bouw, om de machines te laten draaien, maar ook om spullen te tillen.
  • De lucht-en ruimtevaart gebruikt de hydraulische techniek voor bijvoorbeeld de roerbesturing, het landingsgestel, de remmen en diverse stuur-en transmissiesystemen.
  • Bij auto’s en vrachtwagens zit er ook hydraulische techniek in. Denk bijvoorbeeld aan de remmen, de schokdempers, het stuursysteem, maar ook de lift in de vrachtauto.
  • Ook in de scheepvaart wordt hydraulische techniek gebruikt: bijvoorbeeld bij de kranen, de sleepboten, de lieren, de hijs-en hefwerktuigen.

Bron: https://www.holmatro.com/en/rescue/cutting-spreading/rams