);
Rijschool kiezen
Automotive

Hier moet je op letten bij het kiezen van een rijschool

Het is tijd om je rijbewijs te halen. Wanneer je opzoek gaat naar een rijschool kom je er al snel achter dat dit een hele opgave is. Rijlessen nemen doe je hopelijk maar 1 keer in je leven, dus maak hier een goed overwogen keuze in. Veel rijscholen beloven je dat je snel en goedkoop rijles bij hun krijgt, vaak is dat niet het geval. Daarom hebben wij een aantal tips voor jou samengesteld waar je op moet letten.

Plek

Bij het kiezen van een rijschool ben je locatie afhankelijk. Woon je bijvoorbeeld in Schiedam, zoek dan op het internet naar rijschool Schiedam. Wanneer je een rijschool gevonden hebt is het van belang om de rijschool op een aantal punten te beoordelen. 

Prijs

Een rijbewijs halen kost gemiddeld €2300. Dit is gebaseerd op het gemiddelde aantal lessen van 45 tegen een lesprijs van €45 per uur. Daarbij komen nog de praktijk- en theorie examen. Dit is een flinke investering. Wanneer je nog geen rijlessen hebt gehad in je leven is het bijna onmogelijk om in 20 rijlessen je rijbewijs te halen. Laat je dus ook niet verleiden tot pakketten met maar 20 rijlessen. Dit is zonde van je geld, want dit zorgt er weer voor dat je een herexamen moet afleggen ter waarde van €230. De meeste rijscholen concurreren op prijs. Let hierbij goed op dat je bij een goedkope rijschool meestal duurder uit bent. Rijscholen met een lage lesprijs zijn meestal minder goede rijscholen. Bij zulke rijscholen heb je dan meer lessen nodig en kom je alsnog duurder uit. Kwaliteit is bij een rijschool het belangrijkste punt om rekening mee te houden. Om de kwaliteit van een rijschool te controleren wordt er vaak naar de slagingspercentage gekeken. Op de site van het CBR zijn de slagingspercentages te zien van alle rijscholen in Nederland. 

Rijlespakketten

Bij veel rijscholen zijn er rijlespakketten aan te schaffen. Hier zitten een aantal rijlessen bij en soms ook het theorie- en/of praktijk examen. Bij het aanschaffen van een rijlespakket ben je meestal wat goedkoper uit dan alleen losse lessen. Kijk hierbij wel uit, wanneer je ontevreden bent over de rijschool dan is het vaak lastig om geld terug te krijgen. Wij raden daarom aan om altijd eerst een proefles te nemen. Tijdens een proefles heb je de mogelijkheid om vragen te stellen. Bij een proefles maak je ook gelijk kennis met de instructeur. Wanneer je nog niet helemaal zeker van bent van de keuze van de rijschool, raden we aan om eerst een aantal losse rijlessen te nemen. Je hebt altijd nog de mogelijkheid om na een aantal losse rijlessen voor een pakket te kiezen.

Let dus goed op het slagingspercentage bij het kiezen van een rijschool. Neem een proefles en laat je niet afleiden door de prijs. Wij wensen je veel succes bij het zoeken naar een rijschool.