);
Zaken voor een eigen huis
Interieur

5 zaken die geregeld moeten zijn voor een eigen huis

Ga je binnenkort voor het eerst op jezelf wonen? Dan weet je waarschijnlijk al dat er een hoop dingen bij komen kijken. In dit artikel gaan we dieper in op aspecten die je moet regelen wanneer je een eigen huis gaat kopen of wanneer je in een huurwoning gaat wonen. 

Tip #1 De aarding van het huis

Het maakt niet uit of je een eigen huis gaat kopen of dat je in een huurwoning gaat wonen, het is bij beide van levensbelang dat het huis goed geaard is. Echter is aarding onzichtbaar en zo blijft de wasmachine het gewoon doen als de aardedraad los zit of ontbreekt. Aardingssystemen zijn gericht op het voorkomen van levensgevaar en brandgevaar en zijn in woonhuizen verplicht. Daarom is het raadzaam om de aarding te laten controleren door een erkend aardingsbedrijf.  

Tip #2 De verzekeringen

Naast dat het dus belangrijk is om het huis goed geaard te hebben, is het regelen van de verzekeringen net zo belangrijk. Stel je voor dat er brand ontstaat en al je spullen verloren gaan. Zonder verzekering kun je op zo’n moment zwaaien naar je geld. Zo zijn er in Nederland ook een aantal verzekeringen verplicht om te hebben, waaronder de opstalverzekering. Met een opstalverzekering verzeker je de woning zelf en alles wat nagel- en aardvast zit. Daarbij zijn er ook nog een aantal verzekeringen die niet verplicht zijn, maar eigenlijk wel onmisbaar zijn. We hebben het dan over een inboedelverzekering, waarmee je gedekt bent tegen materiële schade na bijvoorbeeld een brand, ontploffing, inbraak en/of schade door het weer.  

Tip #3 Aansluiting internet & TV

In de huidige samenleving kunnen we het ons bijna niet meer voorstellen om zonder internet en TV te leven, want hoe moet je dan nog jouw favoriete Netflix serie kijken? Het kan een tijd duren voordat de aansluiting daadwerkelijk werkt, dus kijk voordat je gaat verhuizen eerst welke internet en TV provider het best bij jou past. We hebben het dan niet alleen over het aanbod televisiezenders en MB’s dat de provider levert, maar ook of het netwerk wel bij jou aangesloten kan worden. Dit heeft namelijk te maken met de soort aansluiting dat beschikbaar is in de woning. 

Tip #4 Gas, water & licht

Het is natuurlijk ook van belang om gas, water en stroom te hebben. In water heb je geen keuze, want dat staat per regio vastgesteld. Echter kun je wel zelf bepalen bij welke energieleverancier je de gas en elektriciteit afneemt. Vergelijk daarom online de energietarieven en welke eisen jij stelt bij het bepalen van de energieleverancier.  

Tip #5 Vergeet je nieuwe adres niet door te geven

Het is handig om een maand van tevoren, misschien zelfs wel 5 tot 6 weken van tevoren, je post op te sparen. Je kunt dan goed zien bij welke instanties en winkels jij jouw nieuwe adres moet doorgeven. Je kunt eventueel ook alles in één keer doorgeven via de Verhuisservice van PostNL. Dit is een gratis dienst waar jij gratis je adreswijzigingen kunt doorgeven aan bedrijven. Ook kun je met deze service je post naar het nieuwe adres laten versturen.