);
Vandalisme tegengaan
Interieur

Vandalisme in en om het huis tegengaan doe je zo

De donkere maanden zijn aangebroken. Vaak een gezellige periode van kaarsjes, familie, lekker eten en gezelligheid, maar ook een tijd waarin het steeds sneller donker wordt en waarmee het risico op vandalisme toeneemt. Daarom gaan we in dit blog dieper in op hoe jij je huis en andere panden die je in je bezit hebt in deze donkere maanden beter kunt beschermen tegen vandalisme. 

#1 Bescherm je muren

Het is misschien niet het eerste waar je aan zult denken, maar zeker in rustige woonwijken of bedrijventerreinen zijn de donkere maanden een ‘walhalla’ voor graffitispuiters. Het is donker en ze kunnen ongemerkt hun gang gaan. Maar gelukkig kun je tegen dit soort vandalisme iets doen. Met een anti graffiti coating kun je op een gebruiksvriendelijke en makkelijke manier graffiti snel verwijderen. Daarna blijft de coating op de muren intact tegen graffiti en vrijwel alle vervuiling. Wordt er daarna toch weer graffiti op je muur gespoten, dan kun je deze alsnog makkelijk verwijderen. 

#2  Lampen met bewegingssensoren

Lampen met bewegingssensoren zijn ideaal tegen inbraak en vandalisme. Het schrikt namelijk toch af wanneer je ergens langs loopt en je staat vol in de schijnwerpers. In een schrikreactie zijn er vaak twee dingen die mensen doen: of ze rennen weg of ze beginnen te vechten. Tevens is een lamp met bewegingssensoren energiezuiniger dan gewone tuinverlichting, omdat de lampen niet constant aan staan. 

#3 Investeer in bewakingscamera’s

Bewakingscamera’s rondom het huis of bedrijven pand zullen vandalen afschrikken en voorkomt dat zij een poging tot vernieling zullen doen. Mocht het toch gebeuren, heb je beeldmateriaal wat kan helpen om de daders op te sporen. Belangrijk is het daarom wel dat je de camera’s op een plek hangt waar ze niet alsnog vernield kunnen worden. 

#4 Whatsapp buurtgroep of BuurtApp

Een Whatsapp buurtgroep zorgt ervoor dat iedereen uit de wijk alert is op verdacht gedrag van groepjes hangjongeren bijvoorbeeld. Wellicht bestaat er al een buurtgroep en zo niet kun je natuurlijk zelf een Whatsapp buurtgroep aanmaken. Het is wel noodzakelijk om mobiele telefoonnummers met elkaar uit te wisselen, zodat iedereen in de groep toegevoegd kan worden. Wellicht heeft jouw wijk al een BuurtApp waar jij je kunt aanmelden. Vraag eens na bij je buren of er al zo’n app bestaat in jouw wijk.  

#5 Licht de politie na vandalisme altijd in

Heeft er toch vandalisme plaatsgevonden? Schakel dan altijd de politie in. Er wordt dan een proces verbaal opgemaakt en zij gaan jou helpen bij het in kaart brengen van de schade en de documentatie daarvan. Daarbij kun je de politie ook vragen om de patrouilles door de wijk te verhogen. Wanneer er vaker politie in de wijk aanwezig is zal dit daders afschrikken.