);
Lifestyle

De eerste stappen als startende ondernemer

Het is eindelijk zo ver. Je hebt er altijd van gedroomd om een eigen onderneming te hebben en je hebt nu de moed bij elkaar verzameld om ook daadwerkelijk de eerste stappen als ondernemer te gaan maken. Je hebt een uitgebreid ondernemingsplan geschreven maar er komt nog veel bij kijken. In deze blog nemen we jou mee naar de eerste stappen als startende ondernemer en gaan we samen jouw droom waar maken!

Zorg dat je een fijne werkplek hebt

Het allereerste waar je voor moet zorgen is het hebben van een fijne werkplek. Zorg daarom dat je voldoende werkruimte ter beschikking hebt. Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende opbergruimte te hebben. Dit zorgt ervoor dat je niet in de chaos verdwaald raakt. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfsverzamelgebouw waarbij je vanaf 5m2 al een ruimte kunt huren om je eigen werkplek in te richten. Tot slot heb je de juiste apparatuur nodig om je werkzaamheden zo goed mogelijk te kunnen verrichten. Denk bijvoorbeeld aan de juiste computer, tablet en printer. 

Schrijf je in bij KvK

Alles tot op de bodem uitgezocht? Dan is het tijd om je in te schrijven in het handelsregister van KVK. KVK geeft je gegevens door aan de Belastingdienst, waardoor je niet je onderneming nog apart bij de Belastingdienst hoeft aan te melden. Wanneer de Belastingdienst je als btw-ondernemer opneemt, krijg je een persoonlijk omzetbelastingnummer en btw-identificatienummer (btw-id). 

Website (laten) maken

Er zijn in de wereld heel weinig bedrijven die succesvol zijn zonder een website. Het is erg belangrijk om een goed werkende website te hebben waar je klanten en partners terecht kunnen. Je kunt je website voor verschillende doeleinden gebruiken. Beslis daarom eerst voor jezelf waar je, je website voor wilt gebruiken. Vervolgens kan je een website laten ontwerpen door een professioneel bureau. Iets minder budget? Geen probleem! Je kan namelijk – als je een klein beetje handig bent- zelf ook een (simpele) website bouwen. 

Netwerken!

Je ondernemingsplan helemaal uitgestippeld? Je aanmelding bij KVK voltooid? Verzekeringen, bankrekeningnummer aangevraagd? Dan kan het echte werk gaan beginnen. Je moet gaan netwerken. Met een actieve netwerk houding zullen er namelijk snel nieuwe contacten op je pad komen. Wacht niet tot de klanten jouw zullen vinden maar zet alvast de eerste stappen. Wees bijvoorbeeld actief op Social Media platformen zoals Facebook en LinkedIn, ga naar bijeenkomsten om te netwerken en plan regelmatig cold-calling sessies in. Zorg er wel voor dat je dit doet op een manier dat je potentiële klanten niet geïrriteerd zullen raken. Weet wie je belt en wat voor toegevoegde waarde je als ondernemer aan de potentiële klant kunt bieden.