);
gehoorschade
Lifestyle

Gehoorschade voorkomen: 8 tips

Elke jongen of man krijgt in zijn leven wel eens te maken met gehoorproblemen. Tegenwoordig weten we veel over de oorzaken én over de gevolgen. Waar onze opa´s stokdoof werden, kunnen heren van nu dat gelukkig voorkomen. Maar hoe? Lees onze tips

Tip 1: Verdere gehoorschade voorkomen

Heb jij aangeboren gehoorschade of tijdens jouw leven al gehoorschade opgelopen? Daar kun je helaas niets (meer) aan doen. Maar je kunt wél verdere gehoorschade voorkomen. Namelijk met gehoorapparaten en hoorbatterijen 312. Want zonder een voorraadje hoorbatterijen heb je niets aan je gehoorapparaat. Een van de meest gebruikte batterijtypen zijn de hoorbatterijen 213. Die kun je ongeveer 2 jaar bewaren, dus een voorraadje aanleggen is heel handig. 

Wij adviseren je om sowieso 1 reserveset batterijen te kopen. Want tijdens een kroegentocht met je vrienden, familiebezoek of op je werk wil je niet opeens met niet werkende gehoorapparaten komen te zitten. Koop dus sowieso 1 reserveset en neem die ook altijd mee.

Doe je dat niet? Dan lopen jouw toch al beschadigde oren nog meer gehoorschade op. Ongemerkt ga je namelijk alle geluiden harder maken. De volumeknop van de televisie gaat omhoog, de speakers in de auto gaan vol aan en jouw vrienden gaan in je oren schreeuwen als je ze niet verstaat. Die harde geluiden veroorzaken echter nog meer schade aan je oren, waardoor je na enkele keren de tv of radio nóg harder moet zetten. Neem dus altijd batterijen mee!

Tip 2-5: Bescherming tegen te harde muziek

Jongens en mannen lopen de meeste gehoorschade op door te harde muziek. Wil jij gehoorschade voorkomen? Dan moet je dus zorgen voor bescherming tegen te luide muziek. Hier zijn enkele tips om jezelf te beschermen:

  • Zet de autoradio eens wat zachter en open de ramen. Anders weerkaatst de muziek in de auto en hoor je het dus nog harder.
  • Naar live optredens met je maten? Ga dan niet dicht bij het podium staan te kletsen, want boven de muziek uitkomen is slecht voor de stem van je vriend en voor jouw gehoor.
  • Zet het radio volume zachter als je oortjes of een koptelefoon gebruikt. Het geluid komt dan direct bij je oren, wat het risico op gehoorschade enorm vergroot.
  • Zet de wekker wat verder van je vandaan. Ook op een halve meter afstand word je wel wakker!

Tip 6-8: De wens van elke vader: zijn kinderen beschermen

Je wilt natuurlijk voorkomen dat jouw kinderen ook een gehoorapparaat moeten dragen. Of last krijgen van gesuis in hun oor. Helaas luisteren kinderen lang niet altijd naar hun ouders. Helemaal niet als het om “dit is goed voor je”-dingen gaat. Dat maakt het lastiger om jouw kinderen te beschermen. Je kunt het in ieder geval proberen met deze tips:

  • mp3-speler, koptelefoon of een ander muziekapparaat direct op hun oren? Begrens het maximale volume, zodat ze het simpelweg niet harder kunnen zetten. Want als je zegt dat het niet harder mag, proberen ze het juist!
  • Oordopjes meegeven als je kinderen of tieners naar concerten gaan. Of ze het gebruiken is een tweede, maar geef ze in ieder geval mee en leg uit waarom. 
  • Samen naar een optreden? Ga niet vooraan staan, want daar is de muziek het hardst. Concertzalen zijn zo ontworpen dat je overal de muziek en zang goed hoort, dus ga vooral halverwege of zelfs achterin zitten. Het zicht is iets minder, maar je beschermt zo wel jouw gehoor en dat van je kind(eren).

54 reacties